30 november 2004


Lichtomlijnde Kinderbeelden

Oeke Kruythof is bekend bij gemeenteleden die thuis zijn op deze website. Maar ook in andere kerkelijke gemeenten verschijnen haar gedichten regelmatig in de kerkbladen. Via uitgeverijen als Skandalon en Narratio komen deze gedichten bij de redacties.
In de afgelopen jaren zijn een aantal gedichten gebundeld. Vooral de uitgave getiteld Mystiek Landschap wordt nog steeds gevraagd en gelezen.

In dit najaar verscheen een nieuwe bundel, door enkele vrienden in eigen beheer geproduceerd. Twee redenen had Oeke Kruythof voor het uitgeven van deze bundel. De eerste was de wens om al haar gedichten over kinderen samen te brengen. De tweede was de wens om het Ronald McDonald Huis te Utrecht te steunen, een zorginstelling recht tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis. In het Ronald MacDonald Huis hebben ouders, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen de mogelijkheid om te logeren en daadwerkelijk mee te leven met hun zieke huisgenoot.
Daarom kwam deze nieuwe bundel tot stand waarvan u hierboven de voorpagina ziet.
Het is een geschenk gefinancierd en uitgevoerd door de vriendenkring rondom de dichteres, bij haar pensionering in november 2003.

Het eerste dat opvalt is het formaat 29 cm bij 17 cm en de ringband : het formaat van een prentenboek. In het boek spreken de achtergrondkleuren. Elke bladspiegel heeft zijn eigen achtergrondkleur. Dit maakt deze bundel heel aantrekkelijk, iets dat door de foto's en de tekeningen wordt versterkt.

Het is een kijk- en leesboek voor volwassenen.
De gedichten zelf zijn heel eenvoudig. Een enkele is autobiografisch, de meesten geven impressies weer, indrukken die kleine kinderen op Oeke Kruythof hebben gemaakt.
Bij de eenvoud van de gedichten passen voortreffelijk de tekeningen van de kunstenares Anja van de Stolpe. Ik noem het 'lege tekeningen' - weinig lijnen zijn getrokken en toch is een echte afbeelding op papier gekomen. De kinderfoto's van Adriaan Gorter zijn heel mooi. Van sommigen smelt je hart...

De prijs is € 10,00. Dit bedrag komt geheel ten goede aan het MacDonalds Huis.

Adres voor de bestelling: Oeke Kruythof, Julianaweg 461, 3523 XG Utrecht. Bijkomende verzendkosten € 2,50.
Het is ook mogelijk via mij de bestelling door te geven. Ik neem de bundel binnen een maand voor u mee. Bij mijn weten ligt er nog steeds een bundel ter inzage op de leestafel.

W. Baan


KIND OP STRAAT

een kind
dat lacht en speelt
en honderduit praat:
Gods glimlach
zomaar
vandaag
op de hoek van de straat