twee brieven


Reactie op het verzoek van de Synode

Dordrecht, 5 mei 2003

Aan de Synodale Cie. der Evang.-Lutherse Kerk
Postbus 8399
3503 RJ Utrecht

betreft:

uw vraag naar het standpunt van de Evang.-Lutherse Gemeente Dordrecht inzake de vereniging van de Evangelisch-Lutherse Kerk, de Gereformeerde Kerken en de Hervormde Kerk en de bijbehorende kerkorde - hierna: de fusiekerk pkn en haar kerkorde

Hoogeerwaarde dames en heren

In de afgelopen jaren zijn Samen-op-Weg en de kerkfusie drie maal de hoofdonderwerpen geweest in de Gemeentevergadering.
De Gemeentevergadering heeft nooit een hartelijke instemming kunnen uitspreken met de synodale plannen om de lutherse kerk te verenigen met de gereformeerde en hervormde kerken. Deze vereniging houdt immers in: het einde van de zelfstandigheid van onze lutherse kerkgemeenschap in Nederland.
Zo gaat veel waardevols verloren: de kleinschaligheid met zijn korte communicatielijnen en creatief gebruik van menskracht. Ook de soepele aanwending van de kerkorderegels in de dikwijls heel eigensoortige situaties waarin onze kleine Gemeenten bestaan, kan tot het verleden gaan behoren.
Is de waarde van een 'instemmend advies' dat onze Synode geven mag na de totstandkoming van de kerkvereniging, uiteindelijk niet nul, zeker wanneer het Generale Synode geld en moeite zal kosten om een lutherse Gemeente terwille te zijn?
Bestudering van de kerkorde met ordinanties van de fusiekerk pkn stemt de kerkenraad van de elg Dordrecht treurig. Onmogelijk kan de kerkenraad mensen vrijmaken voor deelname aan Classis, Algemene Classicale Vergadering en andere afvaardigingen zoals ten behoeve van het Regionale Diensten-Centrum. Het vinden van kandidaten voor onze Synode blijkt nu al een probleem.

Een alternatief voor de voorgenomen kerkvereniging kan de elg Dordrecht u niet geven: zij kan onmogelijk de ingewikkelde situatie overzien. Toch spreekt de Gemeente zich uit en verwacht dat haar vragen, twijfels en bezwaren serieus genomen worden.
De Gemeente vraagt zich af of deze vorm van oecumene die zoveel heeft gekost en nog zal gaan kosten, wel opweegt tegen de voordelen die beloofd worden. Opvallend is de afwezigheid in de toegezonden informatiebrochure van een duidelijke weergave van de nadelen van de kerkfusie.

De Gemeente ziet in dat het voor Synode niet eenvoudig is om door te gaan met leidinggeven aan een zelfstandig kerkverband.
Niettemin zijn haar aarzelingen jegens de voorgenomen kerkvereniging zo groot, dat de Gemeente bij monde van haar kerkenraad een afwijzend standpunt jegens de vorming van de fusiekerk PKN en haar kerkorde aan u meedeelt.
De Gemeente wenst u veel inzicht en wijsheid van Godswege toe om in deze moeilijke fase uw weg te vinden.

Hoogachtend

W. van der Beek-Gietel
voorzitter van de kerkenraad

W. Baan
voor het secretariaat


 

Een tweede brief heeft de kerkenraad geschreven als antwoord op het verzoek van de Synodale Commissie om een definitieve reactie te geven op het Verenigingsbesluit zelf.

Dordrecht, 11 september 2003

Aan de Synodale Cie. der Evang.-Lutherse Kerk
Postbus 8399
3503 RJ Utrecht

betreft: uw brief 141/CA A 7 juli 2003

Hoogeerwaarde dames en heren,

Op uw vraag naar advies inzake het verenigingsproces dat moet uitkomen op de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland (pkn) heeft de kerkenraad van de Evang.-Lutherse Gemeente Dordrecht in zijn vergadering van 8 september j.l. besloten, u negatief te adviseren.
De kerkenraad blijft bij zijn reactie die hij u in zijn brief van 5 mei jl. heeft doen toekomen.

Aan deze reactie kan hij het volgende toevoegen:

Wij wonen en werken in een regio waar een ruim aantal protestantse denominaties actief is. De meerderheid van deze groeperingen neemt geen deel aan het verenigingsproces. Het gaat hier om zeer meelevende gelovigen, vele duizenden in getal, voor wie de naam ‘protestant’ een grote waarde heeft.

Het is zachtgezegd ondoordacht dat onze synodeleden in de Trio-synode hebben ingestemd met de keuze voor de naam Protestantse Kerk in Nederland. Deze naam suggereert, dat de pkn dé protestantse kerk is en dat het bestaan van andere protestanten te verwaarlozen is. De keuze is symptomatisch voor het van bovenaf opgelegd zijn van het landelijke verenigingsproces.

Met verbazing heeft de kerkenraad geconstateerd, dat de beoogde pkn gedurende vijf jaar zal toestaan, dat gereformeerde kerken desgewenst uittreden uit het nieuwe fusieverband, en dat zij bovendien al hun bezittingen mogen meenemen. De kerkenraad vraagt zich af, wat eenheid waard is als zoiets mogelijk is.

De kerkenraad wenst u veel inzicht en wijsheid toe bij uw functioneren binnen onze Synode.

Hoogachtend

W. van der Beek-Gietel  voorzitter
G. van Vliet-Wolzak  diaken
W. Baan  predikant
H. Van Leeuwen  kerkrentmeester