liturgische notitie

Psalmwoord en Halleluja

Trouwe kerkgangers is het al opgevallen: in de Liturgievieringen waarin ik voorga, verschuift het Psalmwoord met 3 x Hallelujah van vóór het Zondagslied tot er na. Waarom gaat dat zo en is dat belangrijk?

Psalmwoord en 3 x Halleluja staan in het Romeins Missaal tussen Epistel- en Evangelielezing. Zo hebben Luther en de zijnen het gekend. In onze Liturgie staat op die plaats ook het Zondagslied. Maar dat het Psalmwoord en 3 x Halleluja vóór het Zondagslied zijn gezet, doet afbreuk aan de oorspronkelijke liturgische bedoeling: lofprijzende toeleiding naar de lezing van het Evangelie. Halleluja betekent ‘Loof de Heer’ en in de kerkelijke Liturgie is deze Heer Christus wiens Evangelie wij zullen gaan horen.

Er zijn meer voorgangers in ons land die deze volgorde aanhouden. Het zou opgenomenmoeten worden in een nieuwe liturgische katern.
Dat geldt ook voor enkele muzikale aspecten – dit heeft Jac. Horde in de korte tijd dat hij in Dordrecht cantor-organist was, toegelicht.

We moeten kritisch blijven, dan verwordt onze Liturgie niet tot een ingesleten opeenvolging van gewoonten. Kritisch zijn is niet hetzelfde als het lanceren van allerlei nieuwe teksten en melodieën. Het was beter geweest om het bestaande materiaal te verbeteren.
Psalmwoord en 3 x Halleluja kunnen weer zijn wat ze oorspronkelijk waren: lofprijzing op het Woord van de Heer dat gaat klinken.

W. Baan



Iets over mijzelf

Na een dertigjarig predikantschap in verschillende lutherse kerkgemeenten kan ik mijzelf karakteriseren als voorganger en voorzanger

Het voorzangerschap kreeg er in Dordrecht een dimensie bij: mijn plaats als cantor in de Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht e.o.. Door mijn initiatief is dit gregoriaanse koor in 1984 opgericht.